• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
S. Akın
Okul ve Önemi!
21/04/2011
OKUL VE ÖNEMİ

Toplumlar için gelecek kuşakların kültürlenmesi , var olan birikimin bu kuşaklara aktarılması, değerlerin , yargıların , kuralların veya kısaca var olan her şeyin (iyi / kötü , mantıklı / mantıksız) gelecek kuşaklarca sürdürülebilmesi her zaman önemli olagelmiştir. Başlangıçta bu güç işi aileler kendi imkanlarıyla halledebilirken zaman içinde değişen şartlar (klasik mesleki rehberliğin doğuşu efsanesinde olduğu gibi. Yani; mesleklerin çeşitlenmesi , toplumsal iş bölümünün karmaşıklaşması ,devletlerin paronayaklaşması ,endüstrileşme vs.) aileleri bu konuda yetersiz kılmıştır. Bu durum ortaya yapılandırılmış eğitim kavramını ve buna bağlı olarak ta yapılandırılmış eğitim ortamlarını çıkarmıştır. Artık eğitim doğal ortamından ( aile , iş yeri ve hayatın içinde) çıkmış , yapay ortamlara (okul) sokulmuştur. O gün bu gündür de gitgide daha da karmaşık teşkilatlanmalar yoluyla eğitim bu ortamlarda sürdürülmektedir. Bunun doğal sonucu olarak ortaya bazı yeni sıfat ve tanımlamalar da çıkmıştır , bazı doğal eğitim öğeleri sürecin dışına veya daha işlevsiz konumlara çekilmiştir.

Bu yeni durumda öğretmen ; bir grup gönüllü veya gönülsüz olarak ortama (okul/sınıf) sokulmuş yeni kuşak hammaddeyi (öğrenci) alan , işleyen , mamul (mezuniyet hali) olarak üretim bandından (eğitim sistemi) çıkana dek başında duran , işleme (ders / müfredat) saatleri boyunca ortamda kalmasını sağlayan ve bunun kayıtlarını tutan (yoklama fişi) , kendileri işe gittikleri için çocuklarını bırakacak güvenli bir yer arayan kişilere (veliler) bu ihtiyaçlarının sağlanması hizmetini veren , eğitim sürecinde çocuğun tek sorumlusu sayılan (teoride farklı olsa bile pratikte öğretmen tek sorumludur) gözetmen , bilgi aktarım noktası ve gardiyana verilen sıfattır. Öğrenci ise ; sayıları milyonlarla ifade edilen , genç , problemli , tehlikeli , sindirilerek var olan sisteme uydurulması gereken , sokakta olsalar işsizlik istatistiklerini kabartacakları için asla sokakta görülmemeleri gereken ve bu amaçla okul denilen toplumsal vakit öldürme merkezlerinde günün önemli bir saatinde tutulan , bu arada gerekli olsun olmasın bir çok teorik bilgi yüklenerek işe yaramaz birer düşünce gücüne sahip kılınmış yeni kuşağı (hani şu dünyayı onlardan emanet aldığımızı , bizim olmadığını iddia ettiğimiz gelecek kuşaklar efsanesinde bahsedilen mitolojik kişiler) temsil etmektedir. Eğitim sürecinin dışına çekilen doğal üye ise "Al hoca; işte benim çocuğum. Eti sana , kemiği bana , hatta derisi de Türk Hava Kurumuna!!!" diyerek çocuğunu öğretmene teslim ederek her şeyi hallettiğini düşünen Veli dir.

Yukarda kısaca geçmişi ve temel bazı yönleriyle tanımlamaya çalıştığım eğitim (tıpkı büyük düşünür Cem Yılmaz'ın önemle üzerinde durduğu "eğitim şart" vecizesinde belirttiği gibi!!!) ve eğitim içinde okul çok önemli bir kavramdır günlük yaşantımızda.

Okul önemlidir çünkü; hemen herkes oradan geçmiştir. Günlük hayatın ve genel olarak insan yaşantısının çok büyük bir kısmı bu ortamda geçer. Bu yüzden istisnasız herkesin hafızasında okulla ilgili pek çok düşünce vardır. Bu kadar düşünülen ve hatırlanan bir şeyin önemsiz olması düşünülemez elbette.

Okul önemlidir çünkü; eve gitmek kadar doğaldır insanlar için okula gitmek. Normal hayatın önemli bir parçasını oluşturur. Normal bir çocuğu tanımlarken "Çok uslu bir çocuktur, sorumluluk sahibidir , hiç kötü huyları yoktur , evden okula - okuldan eve!!!" diyen bir anne bu gerçeği vurgulamaktadır aslında.

Okul önemlidir çünkü; umut fakirin ekmeğidir. (düşünsenize okul olmasa idi bu harika şartlarda hangi anne - baba çocuğu için parlak bir gelecek hayali kurabilirdi , hangi çocuk "ben büyüdüğümde öğretmen olacağım , doktor olacağım , ne bileyim işte bir şeyler olacağım yaaa!!!" diye hayal kurabilirdi?)

Okul önemlidir çünkü; çocuk orada hayatı öğrenir . (Düşünsenize okul olmasaydı çocuk nerede argo konuşmayı , sigara içmeyi , kaliteli yalan söylemeyi , kavga etmeyi , kopya çekmeyi , not için yalakalık etmeyi öğrenebilirdi?)

Okul önemlidir çünkü; çocuk paylaşmayı öğrenir orada. (Erkekler tuvaletinde on kişinin bir sigarayı ortak içmesi , ilkokullarda her yıl grip olan bir öğrencinin bunu önce sınıfı ve daha sonra bütün bir okulla paylaşması sonucu tüm okulun koro halinde hapşırmayı öğrenmesi başka nerede mümkündür?)

Okul önemlidir çünkü; bizler öğretmeniz ve okullar olmasa idi nereden maaş alacaktık? ;)

Tüm bunlara ilave olarak okullar önemlidir ve hemen her şartta açık kalmalıdır. Çünkü okul her şeye rağmen hayatın normal yüzüdür. Her hangi bir felakette (deprem , sel , fırtına vs.) bile eğer açılma şansı varsa açık tutulmalıdır. En azından çocuklara olağan üstü şartların azaldığını ve kısmen de olsa hayatın normale dönmekte olduğu mesajını verebilecektir.



3830 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

ilginç     12/05/2011 14:54

yazınızı beğendim hocam. şuanki hayat şartları gözetilirse yazdıklarınıza katılmamak mümkün değil. ama insanlığın varoluşundan günümüze kadar geçen süreci düşünürsek okulların insan doğası üzerinde olumsuz etkisi olduğunu düşünüyorum. özellikle ilkel toplumlara baktığımızda(afrikada yaşayan medeniyetle tanışmamış toplumlar) okulların olmamasına rağmen kendilerine yeten bir yapıya sahip oldukları söylenebilinir. örneğin kırlarda başı boş gezen bir at ile sirkte türlü türlü hareketler yaparak alkışları alan bir atı kıyaslayalım sizce hangisi daha mutlu ? saygılarımla...
kenan durukan

Yazarın diğer yazıları

MERHABA ! - 15/02/2016
2015-2016 Eğitim Yılı Senebaşı Rehberlik Servisi Bülten Yazısı
Saat
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.171532.3004
Euro34.902035.0419
Site Haritası